INFINIUS

Draftsight – 2D CAD alat za Linux

Solid Edge ST3 Assembly Parts List
[Creative Commons Licensephoto credit: Siemens PLM Software]
Napokon su i Linux korisnici dočekali kvalitetan alat sa kojim mogu kreirati, uređivati i pregledavati DWG datoteke. Dassault Systèmes francuska vodeća tvrtka u 3D i PLM rješenjima je izdala beta inačicu Autocad alternative za Linux, pod nazivom DraftSight.
DraftSight je besplatan 2D CAD alat za profesionalce, učenike, studente i predavače koji slobodno možete skinuti sa DraftSight.com stranice.

DraftSight

Autori ovog alata ističu da su na DraftSight programu za Linux radili od samog početka pokretanja ovog projekta, te da su u zadnjih nekoliko mjeseci primjetili izrazito velike zahtjeve za inačicom koja bi radila pod linux operativnom sustavom.
DraftSigth je potpun alat za Linux OS, sa kojim možete otvarati, kreirati i uređivati DWG datoteke. Skinuti ga možete za nekoliko minuta jer njegova veličina iznosi tek 60-ak MB, a dostupan je za Linux i Mac OS u beta inačici, te za sve verzije Windowsa u konačnoj inačici.

Korisnici ovog alata imaju pristup na besplatnu podršku preko online SwYm zajednice gdje mogu pristupati i tražiti podršku, preuzimati materijale za vježbe i sudjelovati i dijeliti svoja razmišljanja. DraftSight zajednica je jedna od prvih društvenih mreža izrađena za inženjere, dizajnere i arhitekte.
Više detalja i pojedinosti možete pronaći na web stranicama DraftSight.com, te pridružiti se im na Facebook i/ili Twitteru.

Nešto o Dassault Systèmes

Dassault Systèmes je vodeća tvrtka koja nudi 3D i PLM (Product Lifecycle Managemenet) rješenja za više od 115.000 klijenata diljem 80 zemalja svijeta. Na tržištu 3D softvera su od rane 1981. godine te njihove aplikacije omogućavaju 3D vizualizaciju produkata, od njihove ideje, razvoja i realizacije do održavanja. Poznatiji njihovi proizvodi između ostalog su CATIA za dizajn virtualnih produkata, SolidWorks za 3D mehanički dizajn, DELMIA za virtualnu proizvodnju, SIMULIA za virtulana testiranja, ENOVIA za globalnu suradnju upravljanja životnim ciklusom i 3DVIA za online 3D iskustva.
Možda vam ovi kratki opisi ništa ne govore, ali svaki pojedini naziv utipkajte u google i ako ste zainteresirani doznajte više detalja o svakom produktu.

Za sve linuxaše DraftSight je dostupan za većinu popularnih linux distribucija, Ubuntu, Suse, Mandriva i Fedoru. Možete je preuzeti na ovom linku i uživajte u 2D CAD crtanju na linuxu.
Tagovi: ,