INFINIUS

Domene za 0 kuna

Calculator
Creative Commons Licensecredit: Leonid Mamchenkov

Inspiriran promjenama u sustavu vršnih .hr domena postavljenih u prijedlogu novog Pravilnika o upravljanju .hr domenom i količinom prašine koju je nedavno isti digao u nastavku slijedi opis možda već uskoro suvišne procedure – ali eto je bar za buduću arhivu onda:

Dakle, odlučili ste postaviti svoje web stranice na internetu i ujedno iskoristiti priliku koju vam nudi država – pravo na besplatnu .hr domenu. Ukoliko domenu uzimate kao pravna osoba ili uz svoju samostalnu djelatnost imate pravo na jednu domenu oblika “nesto.hr”, dok su fizičke osobe nažalost ograničene isključivo na “ime-prezime.iz.hr” ili “ime-prezime.from.hr” oblik domene.

Izaberite ime domene za kojom ćete dati zahtjev mudro – imate pravo samo na jedno; a i ono mora biti direktno povezano s imenom tvrtke ili branda. Ako vam je potrebno više domena, sve nakon prve se plaćaju i oblika su “nesto.com.hr”. Iznimka su stranice i servisi koje unapređuju internetski prostor Hrvatske – njih možete imati dodatno do dvije i besplatne su (barem za sad).

Nekoliko pravila kojih se morate pridržavati prilikom odabir imena domene: unutar imena mogu biti samo alfanumerički znakovi (slova bez kvačica!) i znak “-”, s time da ime domene ne može početi s brojkom i mora sadržavati barem tri znaka. Iako je najveća dužina imena domene poprilično velika (63 znaka), preporučljivo je ipak ime skratiti čim je moguće više kako bi bilo lako pamtljivo. Velika slova ne utječu na ime domene, iako ih možete upotrebljavati za lakše čitanje, imena domena će biti upisana svim malim slovima.

Kad je ime odabrano, provjerite ga na http://www.dns.hr/pretrazivanje.html – ako je slučajno već zauzeto promislite opet i odaberite ime koje je slobodno.

Sljedeći korak je slanje zahtjeva za imenom domene Carnetu zajedno s potrebnom dokumentacijom definiranom u JD i LS registrima. Ne zaboravite potpisati i poštambiljati dokumente prije slanja – bez toga neće biti prihvaćeni.

Ukoliko je sve u redu s dokumentacijom kroz par dana ćete primiti potvrdu zahtjeva i ujedno moći poslati novi zahtjev Carnetu – ovog puta za postavljanje imena domene na DNS servere hostera.

Cijela procedura traje nekoliko dana do nekoliko tjedana (ovisno o brzini pošte najviše) što i nije neki problem – potrebno je odraditi je samo jednom budući da domena nakon dodjeljivanja ostaje u trajnom vlasništvu.
Tagovi: ,