INFINIUS

Domena – što je to domena?

Domena, najjednostavnije rečeno je jedinstveno ime ili naziv za Internet adresu (primjerice: infinius.hr).
Na Internetu izraz domena (eng. domain) je područje koje je naznačeno pod nekim zajedničkim imenom, a predstavlja skup dostupni informacija istog tipa ili vrste. Ime domene je vaša adresa na Internetu, pa tako domena može glasiti: vaša-tvrtka.hr ili vaša-ime.com ili bilo kako drugačije.
Ime domene je bitno kako bi posjetioci mogli pristupiti Vašim Internet stranicama. Vrlo je dobro imati jednostavno i lako pamtljivo ime domene, jer ono može igrati značajnu ulogu u privlačenju posjetitelja na Vaše web sadržaje.

Što podrazumijeva pojam registrirati domenu?
Registrirati domenu znači da se Vi upisujete kao vlasnik domene i da se na Internetu pod nazivom registrirane domene nalazite predstavljeni Vi ili Vaša djelatnost. Registrirati domenu isto tako znači i upisivanje podataka o vlasniku u centralnu bazu svih domena te registracijom domena isključivo Vi nju koristiti na rok na koji ste registrirali domenu.

Registracija domena
da biste bili vlasnik neke domene morate je registrirati. One se registriraju kod određenih institucija po određenim pravilima, koje u većini slučajeva ne vrijede za sve domene isto. Da biste ovo shvatili morate znati osnovno o domenama. Domene se razlikuju po nastavku domene (tzv. ekstenziji), jednostavnije nastavku iza točke. Ti nastavci označavaju vršnu ili ishodišnu domenu (TLD – top level domain), a vezani su uz države (primjerice: .hr za Hrvatsku, .ba za Bosni i Hercegovinu, .si domena za Sloveniju, .de za Njemačku itd…).

Zatim postoje i domene koje su dodijeljene velikim nacionalnim sustavima u Americi, kao što je to primjerice .gov za državnu upravu, .mil za vojsku, te domene mogu registrirati samo te institucije. Pored njih postoje i globalne domene kojima upravlja također SAD, kao što su to neke od najpopularnijih, .com, .net i .org.
Razlog što su ove domene tako popularne jest taj što su pojedini registri domena nametnuli vrlo stroga pravila vezana uz registraciju određenih domena. Osim toga ponekad je potrebno slati različitu dokumentaciju poštom što do registracije domene zna potrajati i do 10-ak dana. Domene .com, .net, .org, a u novije vrijeme .biz, .info i slično, mogu se registrirati u roku od 15-ak minuta što ove domene čini vrlo popularnim, zanimljivim i najraširenijima u Internet svijetu.

Registracija .hr domene
U Hrvatskoj .hr domene dodjeljuje CARnet (Hrvatska akademska i istraživačka mreža), prema pravilima za registraciju domena Hrvatske, a ona se definiraju na slijedeći način.
Ime domene određuje vlasnik. Mi, Infinius d.o.o. smo odabrali i registrirali domenu infinius.hr koja nas prezentira i po kojoj smo jednoznačno prepoznatljivi u cijeloj Hrvatskoj, to je naziv tvrtke, a logično da smo preuzeli isti naziv za naziv naše web stranice.
Kratica .hr u nazivu infinius.hr domene je vrhovna ili top-level domena koja predstavlja domenu za Hrvatsku.

Naš Carnet za registraciju imena domene ima ova osnovna pravila pri određivanju imena: samo pravni subjekt (firma d.o.o., d.d., obrtnici, udruge građana, županije, gradovi, općine i slično ) mogu registrirati domenu u obliku neki-naziv.hr, vaša-tvrtka.hr, naziv-udruge.hr i to samo jednu, uz to ne može se proizvoljno birati naziv domene nego ime domene može biti samo naziv ili riječ iz naziva pravnog subjekta.

U kratkim crtama, kod CARneta, velika poslovna tvrtka od tisuća ljudi i mali obrt od dva zaposlenika kod CARneta imaju ista prava i vrijede ista pravila. Registracija domene iziskuje slanje obrazaca i dokumenata o osnivanju tvrtke, obrta, te slanje istih poštom i u pravilu kod njih ne traje duže od 4 dana.
Jedina prednost .hr domene jest ta što su te domene besplatne.

Nazivi domene
Naziv domene je vrlo bitan, možemo ga shvatiti kao dobar položaj trgovine u nekoj ulici u gradu. Što je naziv bolji, jednostavniji, kraći i zvučniji, slično je kao da je neka trgovina lokacijski postavljena na prometnijem i dostupnijem mjestu u gradu.
Iz ovih gore navedenih razloga ne čudi što je u vrhuncu doba Interneta, od kraja devedesetih pa do danas nastala prava zbrka i borba za domenskim imenima. Najveća borba oko imena vodi se oko .com domene, jer je ona jednostavno najpopularnija i ima svoje najduže povijesno postojanje.
Vjerojatno vas interesira onda koja je i prva aktivna domena koje je uopće registrirana, to je symbolics.com koja je registrirana 15. ožujka 1985 godine, čime ona spada u najstariju aktivnu .com domenu u svijetu.

Registracija .com domena
Registracija .com domene vršilo se nekada isto kao i danas po principu, prvi zatražio, prvi registrirao iliti ako .com domena kojoj proizvoljno izmislite ime još nije registrirana, ona može biti vaša, jer ste Vi prvi. Suprotno tome, ako je netko registrirao .com domenu koju baš Vi želite, teško da ćete ju uspjeti prenijeti na sebe. Ti slučajevi su vrlo rijetki, te su moguća samo dva načina kako preuzeti nečiju domenu, prvi teži, da na sudu dokažete da je vlasnik iste domene koristio vaše zaštićeno ime ili drugi “lakši”, jest da stupite u kontakt sa vlasnikom domene i za određeni novčani iznos otkupite domenu od njega
Tagovi: