INFINIUS

Disconnect – budite nevidljivi na internetu

F117A Stealth Fighter
[Creative Commons Licensephoto credit: Nevada Tumbleweed]

Google, Yahoo, Facebook, Twitter ali i sve veći broj drugih servisa prate svaki vaš korak čim surfate internetom – ovo je činjenica koju uglavnom svi prihvate kao neizbježnu za komfor ugodnog surfanja i jednostavnog korištenja ovih servisa. Ne mislite da vas se uhodi ? Zar vam nije čudno što će prilikom posjeta nekoj stranici biti uvijek izlistani vaši Facebook prijatelji kao jedni od mnogih koji je prate? No, što ako možete ostati nevidljivi na ovaj oblik praćenja?

Disconnect je plugin (trenutno samo za Google Chrome i Rockmelt preglednike) koji će vam omogućiti da na jednostavan način postanete nevidljivi. Barem što se tiče društvenih mreža i ostalih velikih servisa na internetu – blokirani će biti svi njihovi zahtjevi za pristup osobnim podacima.

Nastao kao usputni projekt namijenjen blokiranju Facebooka programera Brian Kennisha dok je još radio u Google-u, Disconnect je prerastao u projekt okrenut protiv svih koji na neki način skupljaju podatke o vama, znali vi to ili ne. Budući da se u to uvrštava i Google, Brian Kennish je napustio svoje radno mjesto kako bi se mogao posvetiti razvijanju Disconnecta – tko bi više znao o tehnologiji praćenja od strane Google-a nego njegovi zaposlenici…

Osim što vas štiti od praćenja kod surfanja, Disconnect vam pomaže i pri pretrazi unutar Google-a tako da će rezultati biti nevezani uz vaše prethodne pretrage i navike koje Google prati. Najimpresivniji je brojač blokiranih zahtjeva – unutar preglednika će vas u svakom trenutku obavijestiti o ukupnom broju blokiranih zahtjeva za vašim podacima, a ako vam je radi nečeg potrebno da vas određeni servis prati, lako ga možete omogućiti u tome.

Tko je zainteresiran za ostale preglednike – verzije plugina za Firefox, Safari i IE su još u pripremi te će, kao i ostale novosti, biti dostupni na http://www.disconnectere.com/ čim se pojave.
Tagovi: , , , ,

 
  • Moje Ciscenje

    Pravo trackanje gleda plugine, fontove, OS i borwser. I ima više nego odličnu statistiku i preciznost.

  • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

    To bi bilo praćenje posjetitelja od strane web stranice (Google Analytics, Clicky, Webalizer, Awstats i sl.), no ovo za što služi Disconnect je drugi oblik praćenja.

    Disconnect plugin onemogućava praćenje navika surfanja korisnika od strane velikih web servisa (Google npr. prati što pretražujemo, koji su naši interesi, po kojim siteovima surfamo i sl. da bi mogao ciljano ponuditi reklame baš za takvu interesnu skupinu) i na taj način korisnika krije od servisa. Što se tiče ovih prvih statistika, na razini web stranice koja se posjeti (browser, veličina ekrana, OS, pluginovi i ostalo), taj dio će i dalje raditi jer skrivanje tih podataka i nije svrha ovog plugina.