INFINIUS

Delicious alternative

delicious.com preview
[Creative Commons Licensephoto credit: traviscrawford]

Servis za dijeljenje i arhiviranje poveznica, Yahoo-ov Delicious je od prije nekoliko tjedana u nemilosti samog Yahoo-a ali i korisnika koji ga napuštaju. Iako je Yahoo u početku najavio zatvaranje servisa, vrlo brzo su demantirali isto te objasnili da su mediji krivo shvatili poruku – da se ustvari radi o prodaji. No, lavina napuštanja od strane korisnika je već bila počela te je malo vjerovatno da će i potencijalni kupci biti zainteresirani za servis bez korisnika.

Budući da smo Delicious prije uvrstili u jedan od servisa s kojim možete online označavati linkove za kasniju upotrebu tj. upotrebljavati bookmarkove, najbolje da pregledamo koje su moguće alternative za vas koji još uvijek koristite Delicious a zabrinuti ste za daljni razvoj situacije. Iako bi lista mogla biti i veća (s najavom zatvaranja Delicious-a se naglo povećala konkurencija što se tiče ovih servisa) pregled vrijedi za nekoliko boljih besplatnih alternativa koje se isplati isprobati i imaju mogućnost direktnog uvoza podataka iz Deliciousa, bilo kao direktnu zamjenu ili pak kao nadogradnju budući da pružaju dodatne funkcionalnosti.

Diigo

Uz mogućnost spremanja poveznica, dodatna mogućnost ovog servisa je i dodavanje bilješki i slika uz linkove, a postoje i mobilne aplikacije za Android i iPhone kako bi i putem mobilnih uređaja mogli upravljati servisom. Dostupan je plugin za većinu internet preglednika putem kojeg je jednostavno dodavati svoje bilješke na stranice zabilježiti slikom trenutno stanje stranice (ili čak PDF-a dostupnog na internetu).

1R7

Delicious vam je ustvari savršen kakav je i sad? Nema problema, gotovo isti dan kad je najavljeno njegovo zatvaranje je otvoren i 1R7 – u svim aspektima klon Deliciousa (osim logotipa naravno). Sve radi identično kao i na Delicious-u, dok je jedina moguća mana projekta relativno velika šansa da bude podržan u budućnosti ako ne prikupi dostatan broj članova (teško reći u ovom trenutku budući da postoji “tek” kojih dva tjedna).

yourversion

Zasnovan dosta na funkcionalnosti Deliciousa, ovaj servis ne dodaje ništa posebno novo što se tiče funkcionalnosti – no dodatna mogućnost je odabira svojih interesa vezano uz surfanje te će vam biti predloženi sadržaji vezani uz te interese. Za sve preglednike su dostupni pluginovi, kao i aplikacije za mobilne platforme.

Licorize

Ako vam ostatak ovih alternativa izgleda previše staromodno i jednostavno možete se odmah odlučiti za Licorize – izgledom će vas sigurno osvojiti, ali i povezanošću s gotovo svim društvenim servisima. Logika rada je malo drugačija od ostatka ove skupine i bazira se na projektima – recimo da vezano uz određenu temu skupljate materijal, sve linkove putem Licorize-a povežete u jedan projekt te ih možete postaviti zajedno s dodatnim idejama, zadacima i zabilješkama. Kao plugin je dostupan za Firefox, Chome i Safari, a kao bookmarklet za ostale preglednike.

bit.ly

Iako ustvari servis za skraćivanje url adresa, dodatna mogućnost koje ovaj servis pruža je postavljanje “paketa” (bundle) poveznica što vam omogućuje povezivanje više linkova u jedan, nešto slično projektima unutar Licorize-a. Dodatne analize posjeta su jedinstvene što se tiče pregleda dijeljenih poveznica – u realnom vremenu je omogućen pregled tko je sve pregledao link koji ste poslali negdje. Brza pretraga vlastitih poveznica relativno nadoknađuje nedostatak tag-ova, ali je isto tako i nemoguće imati kolekciju privatnih linkova – sve poveznice se prikazuju javno.
Tagovi: ,