INFINIUS

Dan sigurnijeg interneta 2011

Dan sigurnijeg interneta 2011

Internet kao medij je većini ljudi postao stvar svakodnevnice od koje se ne može pobjeći – bilo da je to radi posla, obaveza ili smo postali toliko vezani za online prijatelje koje bez interneta ne bi nikad ni upoznali. Nažalost, takav rast popularnosti interneta nije pratila i svijest o osnovama sigurnosti – dok nam se u stvarnom životu nikada ne bi dogodilo da sami ulazimo u mračne uličice nepoznatog grada, u online svijetu to mnogi čine ni ne sluteći opasnost.

Napomena: zanima li vas više o ovoj temi, provjerite naš članak o savjetima za svakodnevnu upotrebu te kategoriju o sigurnosti na internetu.

Kako bi se upozorilo na opasnosti na internetu i pravila sigurnog ponašanja, svake se godine, drugog utorka u veljači, obilježava Dan sigurnijeg interneta – tradicija koja je počela prije osam godina unutar par zemalja Europe da bi se ove godine, 08.02.2011., označavao u već šezdesetak zemalja. Više o Danu i inicijativi se može pročitati na službenoj adresi http://www.saferinternet.org , a u Hrvatskoj je službeni predstavnik portal Suradnika u učenju - http://ucitelji.hr/.

Ove godine je glavna tema Dana sigurnijeg interneta Virtualni životi (popraćena sloganom To je više od igre, to je tvoj život!) a obuhvaća svijet online igara, od onih jednostavnih koje mnogima služe kao razbibriga – poput FarmVille-a i sličnih na Facebook-u do sofisticiranih MMORPG (Massively multiplayer online role playing game) igara (WoW, Second Life) koje oponašaju realnost unutar virtualnog svijeta, ali i društvene mreže – dvije aktivnosti na koje mladi (ali i odrasli) “troše” najviše vremena na internetu.

Da razloga za zabrinutost stvarno ima, pokazuju i činjenice koje su koristili u pripremi ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta:

 • mladi koriste 2 do 3 sata manje na spavanje u odnosu na deset godina ranije
 • igrači na igranje troše u prosjeku 8 sati tjedno
 • Facebook ima više od 500,000,000 aktivnih korisnika
 • WoW je najveća MMORPG igra s 13,000,000 igrača
 • 18,000,000 korisničkih računa na Second Life-u

Živimo li sve više virtualno a manje u stvarnom svijetu?

Neke osnovne poruke koje se žele proširiti ove godine obuhvaćaju:

 • sakrivanje iza nadimka ili avatara nije zaštita
 • postupci u virtualnom svijetu mogu utjecati i na stvarni život
 • potrebno je pripaziti na omjer stvarnog i online života
 • virtualni svjetovi ne bi smjeli poticati potrošačko ponašanje

 

 
Tagovi: ,

 
 • http://www.gricni.com/multipraktik multipraktik

  Ima ona zgodna KidRex tražilica koja omogućava roditeljima da ograniče raspon pretraživanja interneta klincima. Nije loša ideja…svakako bolje nego prepustit klince da rade kaj ih volja..