INFINIUS

Cloud backup – sigurnosne kopije u oblaku

CC photo credit: balt-arts :: wallpaper - The ISLAND

Je li vam se kad dogodilo da radi neispravnosti računala ili možda čak tuđe ili vlastite greške ostanete bez važnih podataka? Kada vam se ovo dogodi i upitate nekog za savjet kako vratiti te podatke je prvo pitanje – a postoji li backup (sigurnosna kopija)?

Rijetko tko će prije nego mu se dogodi slična situacija i pomišljati na backup – ponekad se previše oslanjamo na računala. No, hardver nije vječan, virusi znaju raditi probleme radi kojih ćete morati sami obrisati podatke, a ponekad i radi nepažnje važni podaci jednostavno budu obrisani. Stoga je uvijek dobro misliti na backup prije nego se bilo koja od ovih situacija dogodi, nakon toga je uvijek kasno…

Procedure za izradu lokalnih sigurnosnih kopija su uglavnom do sad bile komplicirane, bio je potreban dodatan hardver kao što su vanjski memorijski mediji, a često se zna desiti da se backup zaboravi napraviti duže vrijeme te, iako sigurnosnu kopiju imate, ona sadrži samo stare podatke koji nemaju veze s trenutnim stanjem i dokumentima koje ste izgubili.

No, unutar zadnjih par godina su se počeli nuditi servisi za backup u računalnom oblaku tj. cloud sustavima na internetu. Štoviše, osim samog backupa, zajedničko svim tim servisima je i sinkronizacija, što znači da bez problema možete na više računala imati istovremeno istu verziju dokumenata, a po potrebi čak i s tuđeg računala pristupiti određenom dokumentu iako vam vaše računalo nije pri ruci.

Budući da se ovi servisi nalaze u računalnom oblaku, sigurnost podataka što se tiče integriteta je višestruka, kvar čak i više komponenti odjednom neće uzrokovati prekid rada sustava, a svi ovi servisi uz pohranu nude i enkripciju podataka kao način da vaši podaci ostanu čitljivi samo vama. Princip rada je na svim servisima jednostavan, dovoljno je instalirati računalni program na računalo koje će se brinuti o backupu i sinkronizaciji te odrediti direktorij na računalu za kojeg će se raditi sigurnosne kopije. Čim je neki dokument unutar tog direktorija dodan ili promijenjen će automatski biti prenesen u backup kopiju.

Većinom svi ovi backup servisi imaju mogućnost besplatnih korisničkih računa s relativno velikim prostorom za sigurnosne kopije (2GB – 5GB) te podrškom za više različitih operativnih sustava uključujući i pametne mobilne telefone kao što su iPhone ili Android telefoni. Najzastupljeniji servisi u ovom trenutku su  DropBox, Box.net, ali i oni vezani uz operativne sustave poput Ubuntu One – Ubuntu linux ali dostupan i za ostale operativne sustave te Live Mesh - dostupan samo na novijim Microsoftovim operativnim sustavima.
Tagovi: , ,