INFINIUS

Čišćenje virusa iz Windowsa sa Ubuntuom

VS2003 es un Troyano para Kaspersky
[Creative Commons Licensephoto credit: Yassef.]
Vrlo vjerojatno da nema ili su izuzetno rijetki slučajevi da na računalu sa Windows operativnim sustavom se niste susreli sa zaraženim računalom bilo od virusa, trojanaca ili nekih drugih zloćudnih softvera. Ovo ni ne predstavlja neki osobiti problem ako imate predinstalirani antivirusni alat koji redovito osvježavate. Ali što u slučajevima kada imate računalo koje je zaraženo raznim virusima, raznim trojancima i zloćudnim alatima baš iz razloga nemarnosti korisnika. Ponekad je računalo u tako lošem stanju da nije moguće više ništa raditi na njemu, te preostaje jedino kompletno brisanje i reinstalacija Windowsa.
Prije ove radnje svakako imajte na umu da spas još uvijek postoji, a zove se u našem slučaju Ubuntu linux.

Linux spašava Windows OS

Ne možete više ni podginuti Windows OS ili ukoliko se starta toliko je spor zbog zloćudnog softvera da gotovo ništa nije na njemu moguće raditi ni pokrenut. Za pretpostaviti bi bilo da ga ni ne možete više spasiti iz Windowsa, no lijeka uvijek ima. Pritom će uskočiti Linux i nesebično pomoći Windows OSu da se postavi na noge na način da ćete umjesto da podignete Windows na svom računalu podići Ubuntu LiveCD bez potrebe da ga instalirate. Zatim ćete na njega instalirati antivirusni alat kojim ćete očistiti hard disk Windows operativnog sustava od sveg zloćudnog softvera.

Skeniranje Windowsa sa Ubuntuom

1. Skinite Ubuntu linux operativni sustav32 bitnu verziju, te ga spržite na CD. Da, nismo zaboravili dao da vam je računalo neupotrebljivo. Morati ćete se snaći pritom koristeći neko drugo računalo, zamoliti prijatelja ili imati uvijek spremnu kod sebe Ubuntu distribuciju sprženu na CD.

2. Postavite u BIOS-u da Vam se računalo pokreće sa CD/DVD uređaja, te sačekajte da se podigne uvodni meni Ubunta. Od dviju opcija Try Ubuntu i Install Ubuntu, vi odaberite Try Ubuntu. Sa lijeve strane možete izabrati i jezik; mi smo koristili engleski te su daljnje upute za izbor engleskog jezika.

3. Nakon podizanja Ubuntu sustava što ne bi smjelo sveukupno trajati više od 5 minuta, spremni ste za instalaciju antivirusnog alata. Podesite ako je potrebno mrežne postavke da možete pristupiti na Internet. Odabrali smo Avast sa www.avast.com/linux-home-edition koji postoji samo za 32 bitnu verziju Ubunta (skinite .DEB datoteku). Registracija Avasta je potrebna ali je besplatna, te se registrirajte ako nemate godišnji besplatni ključ, jer da vam ga pošalju morati ćete sačekati nekih dodatnih 5-15 minuta.

4. Ako ste se registrirali (nadamo se da koristite gmail ili neki web email servis za pregled pošte jer ćete na taj način brže i jednostavnije pregledati svoju poštu) i skinuli .DEB avast paket. On se nalazi u Downloads mapi. Stoga odaberite Terminal u Applications -> Accessories -> Terminal, te u njega utpikajte slijedeće (iza Downloads i avast* lupite enter).


cd Downloads
sudo dpkg –i avast*

5. Otiđite u vaš email sandučić te provjerite da li je u međuvremenu stigao ključ za Avast.
Pokrenite Avast, pronađite ga u Applications -> Accessories -> Avast i prepišite ključ, te odmah kliknite na tipku Update Database, kako bi se osigurali sa zadnjim informacijama o virusima. Sačekajte da se Avast osvježi.

6. Nakon ovog morati ćete mountati sve diskove (particije) vašeg Windows operativnog sustava. Jednostavno ćete to učiniti tako da odete na Places -> i pronađete vaše particije sami. Najčešće su označene sa nazivima particija definiranim u Windowsima, no kada ih odaberete automatski će se prikazati sadržaj i znati ćete po sadržaju da li ste mountali ispravnu particiju. Pogledajte u gornji lijevi kut ovog otvorenog prozora i vidjeti ćete naziv iste ili hexadecimalnu šifru vašeg diska kojeg ćete odabrati u Avastu. Zapamtite je i/ili ostavite prozor otvoren ili više njih te odaberite avast.

7. Kliknite na Avast -> Selected Folders i kliknite veliki zeleni plus (+), zatvorite home directory i otvorite ikonu računala -> Media. Otvorite Media i ovdje ako ste maloprije mountali sve diskove oni će svi biti ovdje. Odaberite i pridodajte jedan po jedan dok ne završite sve.

PREPORUKA: Prije skeniranja i čišćenja diska svakako je preporuka na USB stick ili prijenosni disk pohraniti sve najbitnije podatke sa Windows OSa. Naravno, ovo nije nužno iz razloga što postoji velika mogućnost da ćete nešto trajno uništiti, nego dodatna mjera uobičajene predstrožnosti ukoliko ipak nešto pođe krivim tokom.

8. Izaberite Type of scan i kliknite na Start Scan.




Tagovi: , , ,