INFINIUS

Besplatni VPS!

UNIX - Server
[Creative Commons Licensephoto credit: rudolf_schuba]

Veliki servisi su nas polako već razmazili – besplatni e-mail, besplatni ured, besplatne karte, besplatni blogovi, besplatni backup… Na neki način je gotovo sve sadržaje na internetu moguće dobiti besplatno, bilo kao demonstraciju rada servisa ili pak uz reklame. No, AWS je otišao za stepenicu više nudeći besplatno i – virtualne servere!

AWS tj. Amazon Web Services, kao najveća svjetska kompanija što se tiče Cloud internet servisa je omogućila svim svojim novim korisnicima godinu dana upotrebe većine dostupnih servisa besplatno. Naravno, radi se o osnovnim paketima, ali opet dovoljno da isprobate što sve to AWS ima u ponudi.

Besplatni virtualni server i druge sitnice

Amazonovi servisi se uglavnom računaju po satima upotrebe (tako da npr. ne plaćate server za vrijeme kad vam nije potreban), količini podataka (prijenosa ili pak skladištenja) te broju upita preko API-a. Virtualni server je samo jedan dio ponude, no većinu ostalih stvari bez njega ni nema smisla koristiti, stoga provjerite što bi vam sve moglo koristiti; sve vrijedi na mjesečnoj bazi i ograničeno je (uglavnom) na jednu godinu:

  • 750 sati (tj. neprekidni rad) Amazon EC2 Linux Micro servera (613MB RAM-a)
  • 750 sati Elastic Load Balancera (ovo nećete moći koristiti ako ne zakupite barem još jedan VPS)
  • 10GB prostora na EBS-u (prostora za pohranjivanje podataka neovisno o VPS-u)
  • 5GB S3 prostora – dostupnog direktno preko interneta (postoji i ograničenje na 20000 preuzimanja i 2000 uploada mjesečno)
  • 30GB prenesenih podataka
  • 25 sati rada sa SimpleDB-om
  • određeni broj poziva za SQS i SNS servise te 10 poziva alarma kod monitoriranja EC2 servera

Što se tiče VPS-a, besplatno je dostupan samo linux server (za plaćanje su naravno dostupni i MS Windows serveri), i to Amazonova vlastitita distribucija optimizirana za rad unutar virtualne okoline koja izgleda svoje korijene vuče iz RedHat distribucije te će se bilo tko s iskustvom na RedHat, CentOS ili Fedora distribucijama osjećati kao kod kuće.

Naravno, osnovna instalacija nema GUI što je i razumljivo budući da je namjena VPSa prvenstveno server te zbog relativno male količine RAM memorije.

Što se tiče uvjeta upotrebe, Amazon ne ograničava previše način upotrebe – osim što ovi resursi mogu koristiti za učenje rada s AWS-om i testiranjem, očito je moguće server i ostale servise koristiti i za komercijalnu upotrebu dokle god to ograničenja dopuštaju. Pretpostavlja se naravno da će se koristiti isključivo jedan besplatan “paket” te su zabranjene višestruke prijave.

Stoga svima zainteresiranima za rad s AWS-om ili općenito testiranje te rad s linux operativnim sustavom preporučamo prijavu – dovoljno je posjedovati debitnu/kreditnu karticu kojom je moguće plaćati putem interneta (nema naplate, ovo služi samo za doplate ako premašite besplatne resurse a vjerojatno i kao provjera zbog prevara) te će ubrzo nakon toga vaš VPS biti spreman za rad.
Tagovi: ,

 
  • Mpapec

    Fotka je genijalna.