INFINIUS

Besplatni softver – PDF preglednici

Propaganda
[Creative Commons Licensephoto credit: Daquella manera]

PDF ili eng. Portable Document Format je jedan od najraširenijih i najkorištenijih elektroničkih dokumenata. Kreiran je od strane Adobe-a pa je vrlo lako i razumljivo da se za njegovo ne samo kreiranje već i čitanje koristi njihov alat.
Ako vam je dosadilo skidati njihov preglomazni preglednik od nekoliko desetina megabajta ili vam je već dovoljno sporosti prilikom pokretanja Adober Reader-a na pravom ste mjestu jer ovdje ćemo vam prikazati što nude drugi PDF besplatni čitači.

PDF-XChange Viewer

PDF-XChange Viewer omogućuje kao i Foxit Reader upis zabilješki. Zatim dozvoljava upis i spremanje PDF obrazaca, mogućnost preuzimanja teksta i slika iz PDF formata te izvoz PDF stranica u različite slikovne formate od bmp, jpeg, tiff do png formata u visokim razlučivostima.
Jedini manji nedostatak mu je veličina instalacije koja iznosi preko 12MB, no ima i dobra stvar. Prijenosna verzija ovog programa iznosi upola manje, dakle zadovoljavajućih 6MB. Uspoređujući ga sa Foxit Reader-om nešto se sporije pokreće, ali prikaz PDF dokumenata je izrazito brz i u nekim sitnim stvarima je temeljitiji od oštrog konkuretna Foxita.

Foxit Reader

Foxit Reader je vrlo malen PDF preglednik koji podržava začudo i flash. Podržava i bilješke, ima ugrađenu tražilicu te nudi niz naprednih opcija. Nedostatak je da prilikom zapisivanja bilješki nije ih nikako moguće maknuti, te je to isključivo dozvoljeno samo korisnicima plaćene verzije.
Uglavnom, mada ima neke manje mogućnosti u odnosu na PDF-XChange Viewer, još uvijek je broj jedan za moje osobne potrebe iz jednostavnog razloga što se pokreće vrlo brzo i brz je u korištenju, a takve aplikacije uvijek imaju neku prednost u mom odabiru.
Pored ovog samo opaska, prilikom instalacije ovog programa svakako obratite pozornost na tvornički uključene opcije kao što je to instalacija Firefox plugina i raznoraznih prečaca koje moguće većina korisnika ni ne želi.

CoolPDF Reader

CoolPDF Reader je zapanjujuće mali PDF preglednik. Pažljivo čitajte jer prijenosna verzija ovog programa, bez instalacije, iznosi nevjerojatnih 651kB.
Sa njim možete pregledavati, ispisivati kao i pretvarati PDF dokumente u txt kao i razne slikovne formate.
Izrazito brz prilikom pokretanja, ali zamjerka ovog programa jeste ta što je znatno sporiji pri prelistavanju dokumenta u odnosu na dvojac naveden gore.

Perfect PDF Reader

Razlog od kojeg bježimo od Adobe Readera, upravo dijelom nosi i Perfect PDF Reader preglednik. Njegova veličina iznosi ogrmonih 22MB, ali to je još uvijek upola manje od Adobe-ovog preglednika.
Kao i prethodni preglednici može izvoziti PDF dokument u tekstualni dokument kao i sve moguće i poznatije slikovne formate. Moguće je ispunjavati obrasce, spremati i ispisivati PDF dokumente kao i mijenjati i pridodavati digitalni potpis.
Zbog svoje veličine našao se na mojem predzadnjem mjestu, a ne podržava čak ni ne podržava PDF bilješke kao vodeći dvojac Foxit Reader i PDFX-Chnage Viewer.

Sumatra PDF Viewer

Sumatra PDF Viewer je postavljen za prikaz kao posljedni, ali naravno nikako ne kao i najlošiji. Možda opcijama najskromniji ali itekako zanimljiv preglednik. Namjerno je postavljen na kraj ovog izbora jer je on izvan kategorije. Sumatra PDF Viewer je preglednik otvorenog koda. Veličinom je vrlo malen, nešto ispod 2MB, brz je prilikom pokretanja kao i pri pregledavanju dokumenata. Ne odlikuje se ničim značajnijim osim što spada u open-source kategoriju. Ima minimalistički dizajn, jednostavan je i njegova glavna namjena je da otvara i prikazuje PDF dokumente što čini bez ikakvih zamjerki.
Dolazi samo kao jedna .exe datoteka, a ono što je vrlo zanimljivo da za jezik sučelja između desetak jezika možete izabrati i Hrvatski. Trenutno sam ga postavio kao moj glavni preglednik da ga još detaljnije istražim te uvidim ima li potrebe koristiti Foxit Reader, jer veći dio vremena PDF dokumente samo čitam te se ne mogu sjetiti kada sam rabio neke dodatne mogućnosti koje nude ostali preglednici.
Ako ste poklonik open-source softvera i tehnologija, vjerujemo da će ovo biti, ako već i nije, vaš PDF preglednik broj jedan.
Tagovi:

 
  • Bojan Živković

    Nitro nije spomenut u ovom pregledu a veoma je interesantan jer može da se integriše sa Firefox i Chrome kao i da kreira PDF iz skoro bilo kog formata 
    http://www.nitroreader.com/