INFINIUS

Besplatni programi za ugađanje računala (Tune-Up alati)

gimpy red bug; now all better
[Creative Commons Licensephoto credit: Robert Couse-Baker]

Programi za ugađanje računala su programi bez kojih jednostavno ne možete, naravno ukoliko želite da vaše računalo radi brzo i besprijekorno. Isto kako auto vozite na servis barem jednom godišnje, tako morate i servisirati i održavati svoje računalo sa Windows operativnim sustavom. No, moramo napomenuti da ti alati kad se nestručno rukuju mogu biti štetni za vaše računalo stoga prije uporabe pročitajte tekst ispod kako bi ih izbjegli.
Navedeni programi služe za čišćenje privremenih datoteka, ispravljanje ili brisanje nepotrebnih ili neispravnih unosa u “registry”, odabir startup programa, defragmentaciju diska i slične napredne alate.
Imate li staro računalo svakako trebate ovu vrstu programa kako bi mu omogućili i dali što više resursa za nesmetan i brži rad, sa druge strane opet će vam ovakva aplikacija biti od pomoći ako imate i sasvim novo računalo te ga želite optimizirati za multimedijalnu obradu ili za optimizaciju za igranje igara.

Naravno pored ovih ispod nabrojenih programa koji dolaze sa pregršt opcija i alata, postoje i besplatni, vjerojatno i bolji programi za neku užu namjenu. No, svakako jednostavnije je imati jedan program koji sve to u sebi podržava te očekivati da novim verzijama bude u svakom segmentu još savršeniji.

Kako biste izbjegli moguće nepravilnosti u korištenju ovih programa svakako se pridržavajte slijedećih uputa:
- budite sigurni da imate uključenu opciju za povrat Windowsa u zadnu ispravnu spremljenu inačicu prethodnih datuma (system restore point)
- imajte pohranjene kopije svih bitnih i važnih dokumenta
- provjerite sve opcije alata i budite sigurni što oni znače prije nego što ih pokrenete (primjerice Comodo System Cleaner ima opciju koja provjerava da li Windowsi imaju uključen Restore Point, te vam mogu uključiti i pohraniti i spremiti sigurnosnu kopiju trenutno instaliranih Windowsa)

Ashampoo WinOptimizer 2010

Najbolja trenutna opcija je Ashampoo WinOptimizer koji je besplatan ali je potrebna registracija za koju ćete dobiti besplatni serijski broj. WinOptimizer svakom novom inačicom postaje sve bolji i brži. Dolazi sa jednostavnim sučeljem u kojim sve radnje možete uraditi manualno ili pokretati čišćenje kompletnog računala sa predefiniranim opcijama pomoću jednog klika.
Nakon registracije daljnje nadogradnje nisu moguće, te je to i jedini od navedenih alata za koji se potrebno registrirati. Ujedno je i najbolji program ako želite očistiti računalo da radi brže sa samo nekoliko klikova i bez zamarajućih reklama.

Glary Utilities

Glary Utilities je alat koji dolazi sa jednostavnom opcijom koja zahtjeva jedan klik za početak aktivnosti čišćenja i ubrzanja računala. Nedostatak za Glary Utilitites je taj što dolazi bez alata za defragmentaciju diska. Vrlo je bogat opcijama i moćan program, ali mnogo njegovih alata zahtjevaju korisničku interakciju.
Dolazi sa čistačem diska, koji može obrisati neispravne prečace na programe, duplicirane datoteke ili prazne direktorije. Ima naprednu analizu iskorištenosti diska i u ovom je alat koji je najdalje otišao sa tom detaljnom analizom.
Također ima mogućnost spasiti i povratiti slučajno obrisane podatke. Dolazi u paketu sa registry čistačem i registry defragmenterom.
Svakako vrlo dobar program i naša je preporuka isprobati ga.

Comodo System Cleaner

Comodo System Cleaner je novi Comodo program, pored njihovog popularnog besplatno firewall programa.
Ujedno je i jedini alat koji dolazi za mogućnošću postavljanja određenih radnji u planer (sheduler), tako da se određene radnje izvršavaju automatski na unaprijed predviđeno vrijeme.
Ne dolazi sa disk defragmenterom niti sa opcijom čišćenja pomoću jednog klika. Isti program namijenjen je naprednijim korisnicima zbog bogatih opcija i naprednih funkcija koje nestručnim rukovanjem mogu biti opasne.
Dolazi sa brojnim alatima od enkripcije/dekripcije datoteka, registry čistačem, startup managerom kao i osnovnim alatima za “tweakenjem” sustava.

Pošto neki od navedenih alata dolaze bez alata za defragmentaciju diska uskoro ćemo napisati članak baš usko vezane za ove alate.
Nikako nemojte ispustiti iz uma kako je čišćenje računala neophodno i preporučljivo, ali da uvijek uključuje neki rizik da ćete svoj sustav pretvoriti u neispravni prilikom nestručnog rukovanja. Stoga uvijek imajte pohranjenje najvažnije datoteke kao i uključenu opciju “System Restore Point” na Windows OS.
Alate za ugađanje sasvim je dovoljno da je pokrećete jednom u razdoblju od 1-3 mjeseci, te je preporuka da ga pokrenete nakon osvježavanje Windowsa sa novim zakrpama. Ako ih nikad niste koristili, a imate instalirane Windowse već poduže vremena svakako ćete nakon što oni odrade svoj posao primjetiti ubrzanja u radu računala.
Tagovi: ,