INFINIUS

Backupify – backup društvenih mreža

Backups are important
[Creative Commons Licensephoto credit: godog]

Kako sve više ljudi koristi društvene mreže u svrhu postavljanja fotografija, linkova i dokumenata, često zaboravljaju da su te stvari na internetu, koliko god servisi bili naizgled sigurni, u rukama drugih i može se dogoditi da budu obrisani. Ne vjerujete? Servisi se zatvaraju, korisnički računi greškom nestaju, uslijed zabrane pristup do vlastitih podataka postaje nedostupan – samo neki od primjera gdje najčešće korišteni servisi znaju zakazati te dolazi do gubitka podataka.

Kako do gubitka podataka ne bi došlo, backup podataka je obavezan, no što se tiče online servisa i društvenih mreža ovo često nije moguće – što zbog nedostatka funkcionalnosti za direktan backup ali i zbog brzine lokalne veze na internet. Kao rješenje se pojavilo više servisa koji nam omogućavaju backup za određene servise, no od njih se najviše ističe Backupify – koji već u svom osnovnom, besplatnom paketu omogućava backup Google dokumenata, Facebook profila, Twitter poruka, fotografija s Flickr-a kao i većine ostalih najčešće upotrebljavanih servisa.

Svrha Backupify-a je da vam na jednostavan način omogući backup (gotovo) svega što radite online – od pisanja e-mailova, komentiranja na Twitteru i Facebooku do dokumenata koje ste napravili uz pomoć Google Docs ili Zoho alata. Sve što je potrebno s vaše strane je da se prijavite i dodate online račune od kojih želite spremiti backup!

Osnovni, besplatni paket omogućava do 2GB ukupnog prostora arhive backupa a dostupni servisi su:

 • Facebook (profil)
 • Facebook (stranice)
 • Twitter
 • LinkedIn (profil)
 • Gmail
 • Flickr (albumi i fotografije)
 • Blogger (blog)
 • Google Dokumenti (online dokumenti)
 • Google Kontakti (kontakti unutar Gmail-a)
 • Google Kalendar
 • Zoho (dokumenti)
 • Picasa (albumi i fotografije)

Koliko je ovaj backup siguran?

Kao što ni ostali sustavi ne garantiraju dostupnost podataka za svoje besplatne pakete, isti slučaj je i s Backupify servisom, no budući da se njihovi podaci nalaze na odvojenom AWS cloud servisu koji dodatno ima funkcionalnost backup-a, može se reći da su podaci višestruko pohranjeni i da je šansa da budu izgubljeni stvarno mala. Osim toga, budući da su uz korištenje Backupify servisa vaši podaci, uz glavni servis (Facebook, Twitter, Gmail…), pohranjeni na dodatnom neovisnom servisu – šansa za gubitak podataka se višestruko smanjuje.

Naravno, ako želite veću garanciju da će vaši podaci biti uvijek dostupni, uvijek možete odabrati i neki od plaćenih paketa, koji uz veću prostor za backup nude i češći backup (u besplatnom paketu se nudi tjedni backup) ali i veću razinu podrške.

Jesu li moje lozinke i osobni podaci zaštićeni u backupu?

Što se tiče pristupa servisima, uglavnom se koristi automatska autorizacija putem tokena – servis će biti autoriziran vašim pristankom bez znanja lozinke (kao i kod većine dodatnih servisa koji se postavljaju unutar društvenih mreža).

Podatke iz backupa se vraća u obliku u kojem su i poslani od strane servisa, što često znači da nisu enkriptirani – iako se prema Backupify uvjetima upotrebe garantira da podaci neće biti pregledavani, osobna je stvar koliko ste spremni osobne podatke dati u ruke ovom servisu.
Tagovi: , , ,