INFINIUS

Apple iPad i konkurencija

Flipboard
[Creative Commons Licensephoto credit: Johan Larsson]Apple je prvi sa svojim iPad gadgetom zakoračio u svijet uređaja koji su dimenzijama manji od prijenosnih računala, a sa druge strane veći od uobičajenih pametnih mobilnih telefona. Dakako, riječ je o tabletima, uređajima sa velikim ekranom osjetljivim na dodir na kojem možete surfati Internetom, skidati aplikacije, gledati filmove, zabavljati se, a možda čak i nešto korisno raditi.
iPad je krenuo žestoko čemu u prilog govori činjenica da je uspio u nepuna tri mjeseca prodati oko 3 milijuna uređaja. Zasigurno će biti broj jedan najprodavanijih uređaja i iduće godine zbog žešćeg i jačeg marketinga koja će mu biti svakako potrebna da se nosi sa sve većom ponudom sličnih uređaja koje nude ostale konkurentske kompanije.Počevši od ove jeseni pa do iduće godine jedno je sigurno da navala tablet računala osjetljivih na dodir neće stati. Nije riječ samo o tome da su predstavili svoje tablet modele samo velike kompanije, već i one male sa istočnih tržišta (njih ćemo vjerojatno opisati u nekom od idućih tema), koji svojim uređajima ne nude samo kvalitetu i brand, već i puno više mogućnosti nego što ih nudi Apple iPad, te i besplatni operativni sustav Google Android.
Pored Apple iOS, Google Android, na izbor su proizvođačima i slijedeći operativni sustavi: Palm WebOS, RIM Blackberry OS kao i MS Windows 7 mobile.

Nabrojati ćemo neke iPad konkurente:

Samsung Galaxy Tab

Samsung Galaxy Tab je najozbiljniji konkuretna Apple iPad-u. Samsung je poznati brand, baziran je na Google-ovom OSu Android. Sa svojim 7″ ekranom manji je od 9.7″ iPad ekrana, ali je značajnije lakši. Gotovo pa dvostruko lakši, teži tek 380 grama dok iPad teškaš kad se postavi na vagu prikazuje “visokih” 680 grama. Da se razumijemo, Samsung Galaxy Tab nikako nije iPad klon i ne smijemo ga tako ni smatrati. Dolazi sa Google Android 2.2 sustavom, podržava zadnji Adobe Flash (što je ujedno “boljka” iPada), na izbor je 16GB ili 32 GB memorije, GPS, žiroskop, akcelerometar, kamera od 3.2 megapixela koja uključuje flash i autofokus.
Što je još zgodnije u Galaxy Tab uređaju je i ugrađen i telefon. Samsung Galaxy Tab možete shvatiti kao Samsungov veliki, bolji i jači brat njihovog najboljeg mobilnog uređaja.

Toshiba Folio

Slijedeći konkurent, ne i značajno slabiji dolazi iz Toshibe. U ponudi su modeli sa podrškom za WiFi ili Wifi+3G. Ekran je vrlo velik, veći i od iPada. Ekran osjetljiv na dodir od čak 10.1″ (veći za 0,4″ ili 1 cm od iPad ekrana), sa ugrađenim Nvidia Tegra procesorom, stereo ozvučenjem, 1.3 megapikselnom kamerom, 2 USB priključka i SD slotom za kartice. Dolazi i sa HDMI konektorom za pripajanje ovog uređaja na velike TV ekrane, podrškom za Bluetooth i zadovoljavajućom memorijom od 16GB. Naravno kao i Samsung Galaxy Tab, zahvaljujući Android 2.2 OS-om podržava Adobe Flash.

Dell Streak

Najmanji od svih je Dell-ov Streak, jedan od prvih Apple konkurenata, koji je također upogonjen Adroid OS-om. Nekako ovaj uređaj svojim dimenzijama više podsjeća na mobilni telefon negoli na pravi tablet uređaj, ali se daleko prije pojavio od sve nabrojene konkurencije. Prvi modeli dolazili su sa Androdi 1.6 sustavom, te noviji modeli dolaze sa pred instaliranom zadnjom inačicom ovog OS-a.

Od ostale konkurencije samo da spomenemo Blackpad proizvođača Research In Motion, poznatiji sa svojim BlackBerry uređajima. Te je pored ovog još u najavi HP Slate upogonjen sa Windows 7 OS-om.

Naravno da Apple samo ne sjedi ne poduzimajući ništa. U pripremi imaju nova hardverska unapređenja za iPad koji izlazi iduće godine te brojne novitete koje će podržavati njihov novi iOS verzije 4.2




Tagovi: