INFINIUS

Antivirusni programi usporavaju vaše računalo

#53 - Thanks for the memories
[Creative Commons Licensephoto credit: Mike Deal aka ZoneDancer]
Korisnik ste računala, imate instalirani Windows operativni sustav i pristup internetu. U ovom slučaju antivirusni programi su neophodni na računalu ukoliko želite da računalo bude sigurno i da besprijekorno radi. No, instalacija antivirusnog programa dodatno će usporiti rad vašeg računala jer antivirusni program za svoj rad treba i troši resurse računala.

Možda je nekima neshvatljivo, ali ipak postoje slijedeći slučajevi i korisnici sa računalima. Pojedini korisnici računala se ne “boje” te nemaju instaliran antivirusni program, bilo iz neznanja ili nekog drugog razloga, dok sa druge strane ima i onih koji su suviše bojažljivi pa instaliraju dva ili više antivirusnih programa i redom sve moguće dodatne alate za uklanjanje spyware, adware, trojanaca i sličnih zloćudnih programa. I jedna i druga opcija je pogrešna, te je najidelanija odabrati jedan kvalitetan antivirusni alat, imati uključen vatrozid i biti osvješten korisnik koji ne nasjeda na kliktanje svih linkova koje zaprimi kao i skidanje svih mogućih sumnjivih datoteka.

Bilo kako bilo, ako ste tek instalirali antivirusni program ili ga koristite već neko vrijeme zasigurno ste primjetili ili iz iskustva znate da oni usporavaju rad vašeg računala. Najčešći razlog ovom je nedostatak radne memorije, te koja je ujedno i idealan način za “ubrzanje” rada računala. Cijenom je povoljna, a i vrlo vjerojatno imate slobodne utore u koji možete ubaciti barem dodatnih 1GB memorije. Ako računalo nema dovoljno memorije, te programi koje pokrećete su gladni iste i k tome pridodate antivirusni program, vaš sustav raditi će sporo.
Provjerite koliko memorije imate instalirane u računalu. Najjednostavnije je to provjeriti sa pritiskom tipke Win+Break na tipkovnici ako ste korisnik Windows operativnog sustava ili skidanjem pomoćnog alata CPU-Z.

Za najčešće korištene operativne sustave WinXP oni će raditi dobro sa 512MB, dok Windows7 treba barem 1GB RAM za dobar rad. No, želite li da oni rade više nego dobro, nadogradite svoja računala sa barem još preporučenih 1GB dodatne memorije. Koju memoriju trebate i koliko slobodnih utora imate pokazati će vam maloprije navedeni CPU-Z program. Za one vještije, otvorite računala i provjerite sami što i koliko memorije ubaciti.

Ovu temu napisao sam iz razloga što ponekad od prijatelja zaprimim računalo na “čišćenje” jer ono ne radi dobro, a u velikom broju slučajeva je razlog manjak memorije koja danas zaista možemo reći nije neka velika investicija. Pritom ni ne moramo ništa mijenjati u računalu, ništa ne bacamo samo za nekoliko kuna ga jednostavno nadogradimo, te će ono raditi daleko bolje i brže. Imajte na umu da što su vam starija računala, da će memorija koja vam odgovara biti skuplja iz razloga što je ona manje ili gotovo pa nedostupna na tržištu.
Tagovi: ,

 
  • Stjepan

    Ah ti virusi :) Da ih barem nisu izmislili ne bi trebalo ni Antivirusnih programa. Ali nažalost jesu :) Davno prije imao sam Nortona a onda shvatio da taj Norton ubija komp i usporava ga barem 25% pa sam potražio nešto lakše i Nod 32 se pokazao sasvim ok…

  • ivan

    antivirusni program ne treba ako koristiš sandboxie