INFINIUS

1klik – vaša nova početna stranica?

CC photo credit: Boudewijn Berends :: Dinner is served.

Zamislite stranicu gdje bi netko za vas pretražio ono što vas zanima, prikazao novosti čim budu objavljene i odabrao za vas samo najbolje – i to još na hrvatskom. Nemoguće? Upoznajte 1klik.


1klik je domaći servis koji nudi potpunu uslugu što se tiče vaših potreba za vijestima, komunikacijom, ali i pretraživanjem na internetu – ukratko: domaća početna stranica preglednika kakvom ste je uvijek zamišljali. Dovoljno je samo pokrenuti preglednik i imati sve na jednom mjestu, a svaki sadržaj je udaljen samo jedan klik od početne točke…

 Tražilica

Većina ljudi već i sad ima neku od tražilica na svojoj početnoj stranici, a ni 1klik to ne nastoji promijeniti – sve mogućnosti pretraživanja su tu (iako je osnovni search engine u pozadini Google, za neke elemente se koriste specijalizirane tražilice), s time da se nastoji pretraživanje olakšati u najvećoj mogućoj mjeri (i svesti čim više na osnovnu ideju – 1 klik do rezultata, gdje god on bio).

Tako je već prilikom početka pretraživanja moguće odabrati nekoliko kategorija (za sada su to web, glazba, film, tehnologija i automobili), a nakon prikazanih rezultata (zadano pretraživanje za web i tehnologiju kategorije je preko Google-a, glazba i film se pretražuje preko Youtube-a a automobili preko automobili.hr) je moguće odabrati i još specijaliziraniju vrstu pretraživanja.

Za film ćete tako bez problema (jednim klikom naravno) doći do podataka na IMDb-u, RT-u ali i pretražiti domaće osvrte preko filmski.netMoj Film portala ili unutar forum.hr foruma. Vrlo koristan dodatak koji omogućava brzi pregled onoga što tražite bez da morate posjećivati više stranica odjednom…

RSS novosti

Iako veliki broj servisa podržava ovaj jednostavan način ažuriranja vijesti, 1klik vam pruža nešto više – za razliku od npr. Croportala unaprijed predložene RSS feed-ove možete mijenjati i dodavati svoje, dok vas s druge strane rješava od mukotrpnog skupljanja adresa feed-ova i kategoriziranja kao što je to slučaj u vlastitom RSS čitaču.

Izbor preuzetih RSS-ova je poprilično velik i prilagođen općenitoj publici tako da će i povremeno surfanje unutar određene kategorije dati dovoljan uvid o novostima bez puno muke. Za prilagodbu je potrebna prijava putem korisničkog računa ili preko Facebook/Google servisa što dodatno olakšava jednostavnost upotrebe.

Društvene mreže

Ukoliko koristite Rockmelt preglednik (ili još žalite za Flockom) kako bi vam pristup društvenim mrežama bio uvijek nadohvat ruke sada to možete prepustiti 1klik početnoj stranici – uz prijavu će vam pristup zadnjim vijestima od strane vaših prijatelja biti stalno prisutan – trenutno dostupno za Facebook i Twitter, ali vjerojatno ni Google+ podrška nije daleko, naročito kad Google otvori vrata tog servisa za developere…

Linkovi

Centralni dio stranice (tik ispod pretraživanja) je posvećen domaćim ali i stranim linkovima za često upotrebljavane stranice ali i servise. Na ovaj način ste (opet) samo jednim klikom udaljeni od domaćih novinskih portala, webmaila, prognoze vremena, oglasnika ali i sveprisutnih stranica s grupnim popustima.

Iako možda prešturi u nekim segmentima (među kartama stvarno nedostaje odličan domaći Mireo Maps ili sve zastupljeniji OSM) te pretrpani u drugim (Nikad kraja grupnoj kupovini), predloženi linkovi u većoj mjeri dobro predstavljaju često upotrebljavane adrese većine domaćih surfera, a izbor se naravno može i osobno prilagoditi uz prijavu.

 TV program

Znate li da gotovo 70% vlasnika tableta koristi svoj uređaj uz upaljeni TV? Što se više upotreba laptopa i desktop računala smanjuje u korist tableta i pametnih telefona tim više ima smisao dodatak TV programa na početnoj stranici preglednika. U zadanom pregledu su svi hrvatski zemaljski programi, no jednim klikom ste udaljeni od mojtv portala unutar kojeg možete pregledati program za gotovo sve što je moguće primiti kod nas putem televizijskog prijemnika.

Može li bolje?

Ako vas je najpoznatija početna stranica ove namjene - iGoogle - razmazila što se tiče funkcionalnosti, nedostajat će vam tabovi i mogućnost instalacije gadgeta za različite namjene (webmail integracija, bilješke, fotografija dana i sl.), no iGoogle s druge strane nema dosta stvari koje 1klik ima čak i bez prijave i uređivanja – vrlo dobar izbor domaćih stranica i servisa koji se upotrebljavaju kod nas, a pretraživanje olakšano putem 1klik “kategorija” je nešto što će vas oduševiti lakoćom upotrebe.

Stoga, iako mjesta za napredak ima, za većinu hrvatskih surfera je 1klik idelna početna stranica za istraživanje domaćeg weba – a što je najbolje, za postavljanje istog kao početne stranice je dovoljno kao i za većinu stvari na toj stranici – jedan klik (u vrhu desno – “Postavi 1Klik kao početnu stranicu”).
Tagovi: , ,