INFINIUS

10 Microsoft Windows mitova i stvarnost

Grass and sky
[Creative Commons Licensephoto credit: Tambako the Jaguar]

Microsoft Windows je, kao i linux, ponekad prikazan u krivom svjetlu koje nema veze s pravim stanjem stvari, bilo da se radi o pretjerivanju ili pak potpuno krivim informacijama koje su se proširile bez neke prevelike provjere. Što se tiče funkcionalnosti, zbog velikog broja njegovih korisnika i nema nejasnoća, no što se tiče ostalog – kao na primjer licenciranja, stvarnost je dosta drugačija nego što se misli.

1. Naljepnica označava legalnost instalacije

Intel, Crab, Windows
[Creative Commons Licensephoto credit: zoovroo]

SOA (Sticker of Authenticity) naljepnica mora biti postavljena na računalo koje je licencirano putem ključa s naljepnice, no ona sama po sebi ne označava da je instalacija legalna – seljenjem naljepnica na druga računala i promjenom svih komponenti računala unutar kućišta se valjanost licence poništava. Uz samu naljepnicu je potrebno posjedovati originalni instalacijski medij (CD/DVD) i račun na kojem je i Windows operativni sustav i računalo – licenca vrijedi isključivo na računalo uz koje je kupljena (barem što se tiče OEM licenci).

2. Windows nije siguran

Padlock
[Creative Commons Licensephoto credit: Simon Cocks]

Iako je prije nekoliko godina stanje bilo alarmantno (dosta je bilo postaviti nezaštićenu instalaciju MS Windowsa na internet da već nakon par minuta bila srušena uslijed napada), funkcionalnosti u novijim Windows OS-evima pokazuju da se dosta napravilo po tom pitanju. Naravno, ovo ne znači da Windows možete upotrebljavati bez antivirusne aplikacije zbog prisutnosti velikog broja virusa napisanog za MS Windows operativni sustav je ona obavezna.

3. Da se ne bi previše usporio, Windows je potrebno reinstalirati svakih par mjeseci

Getting some RAM installed
[Creative Commons Licensephoto credit: Daniel Dionne]

Najčešće je stvar u nevođenju računa oko operativnog sustava, isprobavanju raznih aplikacija koje ostaju instalirane ili ne naprave pravilno čišćenje za sobom prilikom deinstalacije i slično. Povremena defragmentacija može također dosta pomoći – u pravilu operativni sustav ne bi bilo potrebno reinstalirati, no većini ljudi je to najlakše rješenje nakon povećanog broja problema – sve će biti riješeno u jednom potezu.

4. Lozinku za prijavu je potrebno mijenjati svakih 90 dana

Insecure
[Creative Commons Licensephoto credit: Bob B. Brown]

Praksa koja se primjenjuje unutar Windows domena (90/60/30… dana – ovisno o administratoru) češće zna imati kontraproduktivni rezultat od onog zbog koje se uopće postavlja. Korisnici koji su primorani u relativno kratkim razmacima mijenjati lozinke ih ni ne pokušavaju zapamtiti te ih rađe zapisuju na papiriće, monitor, stol i slično. Krajnji rezultat je da će eventualni napadač lozinku imati već ponuđenu na vidljivom mjestu bez puno truda umjesto da mu se oteža pristup.

5. Legalno je koristiti samo kupljenu verziju Windows operativnog sustava

発掘
[Creative Commons Licensephoto credit: isinoid]

Iako na prvi pogled zvuči čudno, ovo nije istina – Pro i Business verzije Microsoftovih desktop operativnih sustava daju legalnu mogućnost da se koristi starija verzija Windows operativnog sustava – takozvano downgrade pravo. Ovo je moguće samo za istu obitelj proizvoda – Home verzije su isključene iz ovog (umjesto svoje Windows 7 Professional verzije na primjer možete koristiti Windows XP Professional, ali Windows Home ne).

6. BSOD je nešto normalno za Windows operativni sustav

BSOD 0x07B
[Creative Commons Licensephoto credit: Justin Marty]

Plavi ekran smrti (BSOD – Blue Screen od Death) je relativno rijetko uzrokovan samim Windows operativnim sustavom i nikako se ne može poistovjetiti s normalnim stanjem – operativni sustav na ovaj način javlja krajnju grešku zbog koje ne može nastaviti s radom te je primoran prekinuti. Uz hardverske probleme, pojava plavog ekrana smrti je dosta vezana i uz vanjske programe koji ga mogu uzrokovati.

7. Količinsko licenciranje je povoljan način za nabavku Windows OS-a

Red Lego Bricks
[Creative Commons Licensephoto credit: fdecomite]

Iako je unutar količinskog licenciranja moguće kupiti Windows licence, ovdje se radi samo o upgrade pravu – već licencirane MS Windows desktop sustave u tom slučaju imate pravo nadograditi na noviju verziju te ih kasnije i otkupiti, ovisno o programu količinskog licenciranja. Ovo je glavna razlika od ostalih proizvoda unutar količinskog licenciranja koje je moguće legalno koristiti na ovaj način, bez prethodne kupovine.

8. Za poslovne svrhe se ne smiju koristiti Home verzije OS-a

... grill mondo!
[Creative Commons Licensephoto credit: x-ray delta one]

Windows Home verzije se mogu koristiti i unutar tvrtki – licenčni uvjeti ovo uopće ne ograničavaju (kao što je to slučaj kod recimo Office Home & Student verzije MS Office paketa). Razlika između Home i Professional (poslovnih) verzija operativnih sustava je uglavnom u dodatnim funkcionalnostima koje su ugrađene u Professional verzije a koriste se gotovo isključivo u poslovnim okruženjima (priključivanje u Active Directory domenu, enkripcija diska i slično).

9. Na serveru Windows Server, na stolnom računalu Windows – licence su pokrivene

Making Connection
[Creative Commons Licensephoto credit: lrargerich]

Ukoliko imate namjeru stolnim računalom pristupati Windows Serveru nije tako – potreban vam je i CAL, klijentska licenca za pristup (Client Access Licence) uz licencirane operativne sustave. Također, ovisno o vrstu resursa kojem se pristupa su različite verzije CAL-ova: za priključenje u domenu tu je Core CAL, za pristup MS SQL serveru SQL CAL te za pristupanje Office funkcionalnostima na serveru Office CAL. Naravno, ovo je potrebno samo za računala koja koriste navedene resurse, ako određena računala ne koriste resurse servera onda za njih nisu ni potrebne CAL licence.

10. Novi Windows operativni sustav se kupuje samo uz novo računalo

NEC APC
[Creative Commons Licensephoto credit: [nivs]]

Ovo je istina samo za OEM način licenciranja koje uvjetuje da će se licenca Windows operativnog sustava koristiti samo na računalu uz koje je kupljena. FPP/Retail licenca ovo ne ograničava – kupljenu licencu možete koristiti i na već postojećem računalu, uvjet je da se istovremeno nalazi samo na jednom računalu.
Tagovi: